Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря

...
Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Проектобюджетът, подготвен от служебния кабинет няма да бъде приет от редовното правителство

Проектобюджетът, квалифициран от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да дава отговор на структурата на държавното управление, която ще бъде препоръчана декември, акцентира в изявление пред БНР икономистът и народен представител и в 47-ото Народно събрание Мартин Димитров от " Демократична България “. Той взе участие в съдружните договаряния на тематика " Финанси ".

Димитров се базира на практиката в най-новата ни история и предвижда, че ще се одобри нов бюджет.

" И е разумно да има друга конструкция. Приоритетите са разнообразни, методът е друг. При това положение проектът на Валери Белчев няма да може да бъде употребен. Ще би трябвало да бъде направен нов план на бюджет за 2022 година “

Важно е хората да не усетят разтърсвания около процедурите за приемане на новия бюджет, уточни икономистът. По думите му всички вероятни дни през декември би трябвало да се употребяват за изработването на новия бюджет и януари той да бъде признат.

" Ситуацията разрешава януари да бъде признат бюджетът и да няма по-голямо забавяне. “

Мартин Димитров дефинира като ключово предлагането да не се усилва общата данъчна и осигурителната тежест. Запазването на налозите и даже тяхното понижаване – да вземем за пример отпадането на налог уикенд, ще сътвори добра среда за напредък в комплицираната среда, в която се намираме, уточни той.

По тематиката за повдигането на оптималния застрахователен приход икономистът е на мнение, че първо би трябвало да се запушат пробойните в бюджета, хората да видят, че техните пари не се крадат и тогава да се мисли по този въпрос. Въпросът остава отворен. 

Икономистът разясни позицията си, че Народното събрание и държавното управление би трябвало да предприемат всички вероятни и рационални дейности, с цел да не се усилва цената на тока за битовите потребители от началото на идната година, а за небитовите - да бъдат планувани обезщетения.

" Защото те в действителност са в доста тежко състояние, изключително дребният бизнес, и не би трябвало да разрешаваме тези хора в рецесията да банкрутират. “

Димитров заяви, че в границите на договарянията е реализирано единодушие да се направи одит на процеса по неплатежоспособност на КТБ.

" По мое предложение ще има одит на процеса по неплатежоспособност на Корпоративна комерсиална банка. Това се съгласихме на договарянията. За мен КТБ и цялата процедура по неплатежоспособност е една черна дупка. Нищо не можахме да разберем - какво се случва, за какво се случва, за какво дребна част от парите, които трябваше да бъдат върнати, са върнати “, разяснява още Мартин Димитров “.

Според Димитров макар съществуването на хиляди документи, " един добър инспектор може да се захване, в границите на една година да свърши тази работа и ние всички да имаме картината най-после какво се е случило “.

Димитров добави, че " това е една от тематиките, които в България ужасяват ужасно доста хора “.

Относно концепцията за ротация на ръководителите на Народното събрание Мартин Димитров означи:

" Нищо ужасно няма в това. Въпросът е различен обаче – не знам дали тези хора си дават сметка, че ръководителят на Народното събрание трябва много добре да се оправя със комплицирано законодателство и със комплицирания устав за работа. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР